donderdag, april 29, 2010

Dit blog is verplaatst


Deze blog bevindt zich nu op http://landentuinbouw.spinazieacademie.nl/.
Je wordt binnen 30 seconden automatisch omgeleid, maar je kunt ook hier klikken.

Als je een abonnement op een feed hebt, kun je dit bijwerken op
http://landentuinbouw.spinazieacademie.nl/feeds/posts/default.

woensdag, april 28, 2010

Radiostilte


Het blog gaat even op zwart. Het moet namelijk gaan verhuizen van de organisatie vanwege technische zaken waar ik niet zo veel verstand van heb. Daarbij lig ik al een paar dagen bij te komen van het anti-osteoporose-infuus. Dit reageerbuisje vindt al die lichaamsvreemde sappen die ze er in pompen niet lekker. Ik meld mij weer in mei. Geniet intussen van de lente!

Labels:

zondag, april 25, 2010

Prei


De eerste zomerpreitjes staan in de moestafel (op de moestafel? in het moestafelbed?)en nu is het wachten en kijken of ze aanslaan. Deze loot aan de Allium-stam is een van de pakweg zeshonderd verschillende soorten in de wereld. Vermoedelijk zijn ze via de Kaukasus, Centraal Azie, de Himalaya bij ons beland, het is nog niet helemaal duidelijk. Maar zeker is dat de Grieken en Romeinen de gedomesticeerde versie al kweekten. En ook is er - dus al weer veel ouder - een kleitablet gevonden uit de Babylonische tijd met een recept voor een soep of brij van prei, duifjes en gerst.

Dit zijn de instructies:

Halveer de duif. Je hebt ook wat ander vlees nodig. Doe het in water. Voeg vet en zout naar wens toe en gekruimelde gerstenkoek, en ui, prei, knoflook en groene kruiden, die je eerst in melk hebt laten trekken.

Deze prei zal er anders uitgezien hebben dan de dikke groene lange stengels die je nu in de winkel of op de markt ziet liggen. Meer zoals de Arabische kurrat, die ranker, slanker en kleiner is, met een kleine bolling aan de voet. Maar de term kurrat lijkt inmiddels voor allerlei Alliumsoorten gebruikt te worden. Van bieslook, via bosui tot prei. Verwarrend.

Labels:

zaterdag, april 24, 2010

Spinazie proeven

Gisteravond heeft een team bestaand uit een chefkok, een huisvrouw en een deskundige (ahem, ik) zich op de televisie vermaakt met het proeven van spinazie a la creme. Leedvermaak voor ons zelf, want eigenlijk is het dus gewoon niet te vreten, die diepvriesversie. Niet doen, echt niet doen, nooit doen. Spinazie kan zo lekker zijn.

Hier even een aantal recepten die al zeker vijfhonderd jaar in Spanje gegeten worden.
Wilde (Turkse) spinazie wokken in wat olijfolie tot. Dan kun je verschillende dingen toevoegen:
1. pancetta en krenten (en pijnboompitten)
2. peterselie en munt
3. blokjes jonge of verse kaas en krenten

Allemaal heel smakelijk. Spinazie niet te gaar laten worden.

Labels:

vrijdag, april 23, 2010

SpinazieVanavond mag ik meedoen aan het testen van diepvriesspinazie a la creme in het panel van Hallo Gelderland!, het consumentenprogramma van TV Gelderland. Ik was al eens eerder te gast om Gelderse rookworst te testen. Het is een prachtig programma dat al jaren vele honderdduizenden kijkers trekt. En terecht.
Maar nu de test. Wat vind ik belangrijk bij spinazie die tot een gerecht verwerkt is?
Ik ga letten op smaak, geur en kleur. Op structuur en consistentie. Het liefst zou ik ook de pakken uitvoerig bestuderen. Klopt wat er op staat met wat er in zit? En waar komt de spinazie vandaan? Mogen we weten wie de boer is? En welk ras spinazie er gebruikt is? En waar de fabriek staat?
Of daar allemaal tijd voor is weet ik niet. Het is een blinde proeverij, dus het pak zal ik wel niet te zien krijgen. Ik ben benieuwd of er specerijen door de prut gaan. Ik meen me te herinneren dat er mensen zijn die nootmuskaat door dit gerecht doen.
Verheug me er nu al op!

Hier een linkje naar de site van het programma:
http://www.omroepgelderland.nl/web/show/id=513241/langid=43

Labels: